Myrasidan



Myra 23 - sjuttiotalaren

  
23Efter framgångarna med Myra 21 gjorde dubbleruffaren Myra 23 entré 1970. Med den kom Myra att ha en fullt utrustad långfärds och semesterbåt på sitt modellprogram. Det som norrmännen kallar en "turbåt".  Med moderna linjer och utrustad med kök och toalett, var den som gjord för familjer som ville använda båten som en flytande sommarstuga för både kortar och längre färder.

Myra 23 är en båt som kom att bli populär i hela Norden. Inte minst i Danmark fann den sina köpare och där många fina exemplar finns fortfarande i bruk. Den var i motsats till tidigare modeller inte en snipa utan en plattgattad båt med halvplanande skrov och utrustad med kraftigare motorer. Med ungefär samma koncept konstruerades i Sverige vid samma tid båtar som Nimbus 26,  Albin 25, Uttern 690, Marieholm med flera. Men Myran har en robustare konstruktion med mer tyngd och djupgående än de svenska varianterna. Den är stabilare och snabbare än Albins segelbåtsinspirerade deplacementsbåtar, och med toa fram och två fullängdskojer i akterhytten är den markant mer väldisponerade och rymligare än Uttern 690.  Dessutom har Myra 23 ett utseende som är mer tidlöst än många av de svenska dubbelruffarna. Trots sitt halvplanande skrov göra sig ändå Myran bäst i farter under tio knop.  Men den är ändå snabbare än de flesta snipor/snekkor som fanns förtöjda vid de norska bryggorna på 1970-talet.

Som en typisk dubbelruffare har Myra 23 en akterruff med två kojer -  som faktiskt är rymliga för vuxna personer - en sittbrunn med styrplats om styrbord,  pentry om babord och sittplats med bord i den bakre öppna delen. I förpiken finns en stor koj som rymmer två till tre personer, en garderob och toalett. Full ståhöjd finns under kapellet men i de båda hytterna vill det till att huka sig.

Skön i sjön
Myra 23 och 25 är kanske de mest lyckade Myra modellerna. Med erfarenheterna från bruks och fiskebåtar gjordes ett skrov som fick båten att gå torr och oberöd genom mer än meterhög sjö. Åtskilliga berättelser finns om resor i riktigt fult vädder. Inte ens den svårflirade svnska båtpressen kunde förneka de goda gångegenskaperna hos Myra, även om de hade svårt att acceptera att Myra inte pyntade båten med allehanda ögonfröjd i mässing och ädlaträslag.

Myra 23 var Myras första halvplanande turbåt. Båtarna byggdes förutom i  den vanligaste family/AC versionen - med akterruff - också som fisherman utan akterruff men med stor öppen sittbrunn och en längre förpik med två fönster. Liksom Myra 25 fanns den med många motoralternativ, små och lite större dieslar men den vanligaste motorn är sannolikt en Volvo Penta AQ 115 eller motsvarande på den raka axeln. Den motorn är Pentas version på B 20 -motorn med cirka 115 sea hästar.  

En båt som står sig.
I dag tillverkas många båtar som både är större och snabbare än Myra 23. Men den kan knappast för den skull sägas var omoderna. Visst  kan man klaga över att sittbunnenn är rörig, att skåpen är opraktiska, stora innuti men med små dörrarna, eller över att det är lågt i tak i förpik och akterhytt.

Men ändå är Myra 23 en modern båt och med sina tidlösa linjer fyller den sin funktion lika väl i dag som när den kom till för snart fyrtion år sedan.  Inte minst talar sjöegenskaperna till dess fördel. Och i tider när oljepriserna stiger och miljötänkandet även når fritidsskepparna är det nog många som börjar snegla på  båtar som inte drar och och en halv liter per sjömil.  Många fina exemplar finns på begagnat marknaden, man får ofta mycket båt för pengarna, och med en Myra 23 är både längre turer och drömmen om horisonten inom räckhåll 

 
Langd 7.00 Bredd 2.35
Djup 0.75 Vikt 2 000
Kojer  5 Motor diesel 30-80 hk
bensin  115 hk
Fart (m/t) 7/14
Fribord ca. ör 1,33m,
mid 0,95m,
akter 0,85m

För bilder gå till bilder och video sidan.



© 2008 Mårten Ohlsson